LITE SOM ARMAGEDDON

02.09

Publicerad 2013-02-27 02:09:29 i Allmänt

 
En vet att en har det rätt bra (om än lite stressigt) i skolan när en sitter upp till klockan två på natten och gör ett fult bildspel om anarkismen i Spanien. Nu ska jag sova. Imorgon kommer mina gullisar Mattias och Molly hit!

1234

Publicerad 2013-02-25 18:23:07 i Allmänt

 
Hej kompisar! Här kommer, i vanlig ordning, lite bilder från den senaste tiden:
 
 
Jag och Nisse beklagar oss ofta över att det är tysk flagga bredvid wasa-knäcket på mataffären. Vår irritation var uppenbarligen delad, för en dag såg det ut såhär på "konstiga bröd som man gillar i Nordeuropa"-hyllan. Några dagar senare var flaggan nedtagen och hela hyllan flyttad. Carrefour ser inte med blida ögon på civil olydnad. 
 
 
En eftermiddag promenerade jag längs vattnet, solen sken och jag tänkte typ "ARJDGKAÖGLAGJHKJK#@JKFD vad sjukt det är att jag får bo ett land där det är varmt och soligt och underbart i februari". Ungefär 48 timmar senare började det snöa, men det är en annan historia.
 
 
I fredags var vi som sagt ute och drack öl, och avslutade kvällen med en hel flaska cava och en himla massa spex. Här visar Nisse hur användbart det är med helskägg. 
 
 
På lördagen var vi på schlagerparty hos Alexandra och Katarina. Mer öl, mer cava väldigt väldigt mycket kul. Dock tappade jag rösten (igen) och fick stanna hemma när de andra trillade vidare till en klubb vid tretiden.
 
Nu har jag äntligen lyckats återfå talförmågan och tänker fira det med sedvanligt måndagsquiz på Ryan's!
 

el vuelo de los Conchords

Publicerad 2013-02-23 03:41:35 i Allmänt

 
 
 
Just nu sitter jag i sängen och väntar på Nisse som steker korv. Vi har precis kommit hem efter en "tidig" kväll (ja, att gå hem klockan tre innebär en tidig kväll i Barcelona). Vi har hängt på de bästa barerna och druckit öl och mojitos, i vanlig ordning. Nu ska jag och Nisse ha tvåmannaefterfest, dricka cava och se på dåliga tv-serier. Ni får underhålla er med denna fantastiska Flight of The Conchords-låt, PÅ SPANSKA, under tiden. "Harlem shake" och "Ain't nobody got time for that" i all ära. Detta kan vara mitt bästa youtube-fynd under 2013 så här långt.
 
Kompisar, kan inte ni kommentera och berätta vad ni har gjort/kommer göra i helgen!

C-A-R-N-A-V-A-L

Publicerad 2013-02-21 19:08:00 i Allmänt

 
Här kommer de, till slut. Bilderna från vår natt på karnevalen i Sitges, där vi hejade på karnevaltåget, drack en liter mojito och dansade på gatan hela natten. Har ni vägarna förbi Sitges nästa år kan jag verkligen rekommendera er att gå. Som en riktigt bra festival, minus musiken men på många sätt 100 gånger knäppare.
 
 
 
 
 
 
PS 1. Jag har faktiskt fler kompisar än Nisse och Caroline, även om det kanske inte verkar så nu.
PS 2.Killen till vänster på sista bilden känner jag dock inte. Inte killen som gäspar på bilden ovanför heller. Tur det. Jävla tråkmåns.

i love you ich liebe dich

Publicerad 2013-02-21 15:55:00 i Allmänt

 
Hallå bloggen! En onsdagsnatt fylld med öl, fotboll, feministdiskussioner, rnb-dans
och... mer öl, har jag gjort att jag för första gången på flera år har tappat rösten
nästan helt och hållet. Förkylningen som förföljt mig i nästan en vecka blev inte
direkt bättre av att jag stod på Placa Reial klockan 3 på morgonen och försökte lära
en grupp fransmän den där sången om Zlatan. Jag har sällan blivit så älskad som
jag blev av de där fransmännen. Det räckte liksom med att jag kom från samma land
som herr Ibrahimovich, när jag sedan berättade att jag kunde en sång om honom
blev de verkligen eld och lågor. Vi sjöng den säkert tio gånger, ända tills polisen kom
och sa att vi minsann fick lugna oss lite grann. Tyvärr har jag inga bilder från gårkvällen,
men om en liten stund lovar jag att slänga upp de sedan länge utlovade karnevalbilderna.
Först måste jag läsa på om anarkismen i Spanien! 

PRIMAVERA SOUND FESTIVAL

Publicerad 2013-02-17 09:56:00 i Allmänt


 
Ni har väl inte missat att årets (typ) bästa festival hålls i Barcelona den 22-26 maj? 
Något för er som inte fick tag på biljetter till The Knife och inte orkar vänta till Way Out West i augusti?
Eller bara tycker att kombinationen festival, storstad och strand känns som en helt okej kombo.
Spana in line-upen ovan och läs mer (och boka biljetter!) här: http://www.primaverasound.es/

statusuppdatering.

Publicerad 2013-02-16 19:37:00 i Allmänt

 
 
Jag lever! Har varit en så sjukt intensiv vecka bara. Massa massa plugg och ännu mer öl.
Nu har jag fått vad jag förtjänar och blivit förkyld. Jag skrev precis ett jättelångt inlägg om
karnevalen i Sitges, som på något magiskt sätt lyckades raderas när jag skulle publicera
det. Återkommer med ett nytt försök så fort jag lagt band på min frustration. Puss så länge!

söndag/domingo

Publicerad 2013-02-10 18:47:00 i Allmänt

 
 
Såhär festliga var jag och Nisse igår, när vi karnevalkalasade med mina klasskompisar hela natten. Hade inte med mig min iphone, men om någon annan lägger upp bilder på Facebook lovar jag att sno dem. Vi hade verkligen en sjukt kul kväll och trillade inte i säng förrän vid sexsnåret. Men som alltid har roliga kvällar en tendens att straffa sig dagen efter. Vi har varit och tittat på paraden som gick genom stan och nu planerar vi att spendera resten av kvällen med chips och läsk framför Pluras kök i Spanien. På återseende.

Barcelona, te amo.

Publicerad 2013-02-09 19:06:13 i Allmänt

 
Jag älskar Barcelona. Jag älskar att vår lägenhet aldrig är tyst, hur ljuden från grannarna och gatan tränger in och får den lugnaste av hemmakvällar att kännas lite som att vara på fest. Jag älskar till och med vår granne som skriker "¡VIVA!" i olika tonlägen dygnet runt. Jag älskar hur människor är så trevliga och står ut med min dåliga spanska, att de uppskattar alla försök att kommunicera. Jag älskar att det går att köpa färska jordgubbar för en euro och att det billigaste vinet i butiken nere på gatan faktiskt smakar riktigt gott. Jag älskar att staden aldrig sover. Jag älskar att det går att promenera hemifrån helt planlöst och hamna på en bar som borde bli vårt nya stamställe. Jag älskar att vi redan hittat flera såna ställen, där bartendern hälsar glatt när vi kommer och frågar vad vi gjort sen sist. Jag älskar att det går att köpa iskall öl och samosas på gatan oavsett tid på natten. Jag älskar att det inte regnat en enda gång sedan vi kom hit. Jag älskar att jag går i en så himla rolig klass, där alla umgås med alla, oavsett hur gamla vi är och var vi kommer ifrån. Jag älskar Nisse för att han vill vara med om det här äventyret med mig.

oh oh, du är min bästa vän

Publicerad 2013-02-08 23:20:00 i Allmänt

 
 
Idag fyller en av mina bästa vänner i hela världen år. Katarina och jag har känt varandra sedan hösten 2005, då vi träffades på ett läger. "Schysst The Clash-tröja", var typ den första saken hon någonsin sa till mig. Sedan frågade hon om hon fick tupera mitt hår, och världens rockigaste vänskap hade tagit sin början. Tillsammans är vi John & Paul, Kurt & Courtney, Mats & K.G. Vi har gjort nästan allt tillsammans. Spelat i band, rest, festat och gråtit. Nu bor hon i London sedan ett och ett halvt år, och jag saknar henne så mycket att jag nästan går sönder. Men det blir lite lättare av att hon lever ett så rockigt liv. Och skriver världens bästa blogg, förstås. Puss Katarina. Det finns ingen som är finare än du. Nej, inte ens Harry Potter. 

"Lo siento, yo soy atrasado"

Publicerad 2013-02-08 21:37:01 i Allmänt

 
Hej! Jag ligger i sängen och tittar på när Nisse förbereder middagen. Det bli pasta med fantastiska räkor som vi nyss varit och köpt. Ikväll ska vi äta mat och dricka vin, och kanske bege oss ut en sväng på stan framåt natten. Vi har dock lovat varandra att det ska bli en ganska sansad kväll. Imorgon ska vi nämligen till den lilla staden Sitges och gå på en av Spaniens största karnevaler, och då vill man ju ha all energi i behåll! Är inte nådigt pepp. Här kommer, i vanlig ordning, lite bilder från de senaste dagarna:


Som ni säkert vet är det fruktansvärt kallt inomhus i Spanien, och Barcelona är inget undantag. Början av februari ska vara den kallaste tiden på året, och trots att det går att sitta utomhus och dricka kaffe när solen ligger, på resulterar en filmkväll hemma i lägenheten lätt i stelfrusna fingrar. Inomhuskylan är ett vanligt samtalsämne bland oss svenskar ("vad har ni för typ av el-element?", "vilket material på täcken är att föredra?" "vilken del av stan är allra kallast?") och vi har också fått köpa upp oss på en hel del kläder för inomhusbruk. Detta är en av mina standardoutfits: Nisses varma tröja, sovshorts från OYSHO (eftersom jag hatar att ha för mycket kläder på mig och ändå aldrig fryser om benen) och världens barnligaste (och bästa!) tofflor från samma märke.
 
 
En frukost! Grekisk yoghurt (som typ bara finns i miniförpackningar här, oerhört irriterande), honung och valnötter. Känner mig oerhört kontinental, även om jag ska erkänna att jag redan saknar danskt rågbröd och keso.
 
 
Stämningsbild från en krogtoalett.
 
 
Nisse på vår takterass strax innan solen försvinner bakom husen. Jag längtar till den tid då det är varmt nog att befinna sig där även senare på kvällen.
 
 
Igår spelade vi basket! Det var faktiskt himla roligt, trots att jag hade på mig doc martens och inte kunde hålla reda på vilka som var i mitt lag. Den extremt suddiga galningen på bilden är Nisse. Jag förstår varför iphonekameran sällan används vid sportfotografering. Senare på kvällen gick vi och drack öl i Born. Kvällen slutade i Fridas lägenhet, där vi drack vin, pratade om hästar, båtar och mat. Bra kväll!
 

Imorse släpade vi oss upp alldeles för tidigt med tanke på gårkvällens aktiviteter och gick hem till Frida igen. Där åt vi superbrunch och pluggade fram till vår första lektion som började klockan 14.00. 
 
Det var allt för den här gången. Men vi hörs ju snart igen!
 

salvem

Publicerad 2013-02-06 15:16:21 i Allmänt

 
 
Det var några dagar sen jag skrev sist. Jag har haft rätt mycket för mig. Gått i skolan, pressat hjärnan full med nya och nygamla spansktermer, varit på pupquiz... och gått på manifestationer. Jag ska vara i Barcelona i över fyra månader, och det känns viktigt för mig att försöka förstå den politiska och ekonomiska situationen här. Inte bara gå runt som en turist och se storögt på människor som kämpar mot vad de tycker är fel. Ser storögt på dem gör jag ju ändå, men jag försöker i alla fall förstå vad deras slagord betyder. 
 
Igår var jag och en klasskompis på en antifascistmanifestation i området Raval. Om jag förstått det rätt hölls den med anledning av att liten pojke med indiskt ursprung blivit misshandlat av en grupp högerextremister. I Raval har en stor andel av invånarna någon form av utländsk bakgrund. Manifestationen hade samlat en blandad grupp, från Anti-Fa-medlemmar till tanter och gubbar från området. Även om jag förstod långt ifrån allt som sades i talen kände jag igen budskapen. Det talades om den högerextrema våg som sveper genom bland annat Italien, Grekland och Spanien. När talarna satt punkt rungade slagord som "No pasaran" och "Bort med fascismen från våra gator" över torget.

Idag klev vi ut från skolan om hamnade mitt i ett stort demonstationståg. Deltagarna var unga och av deras banderoller gick det att utläsa att de demonstrerade mot utbildningsreformer. När vi följt tåget upp till Plaça de Sant Jaume (här, utanför det storstilade Palau de la Generalitat de Catalunya, demonstreras det i stort sett dagligen) hade vi blivit lite varma i kläderna och vågade oss på att ställa lite frågor på knagglig spanska. En ung man som delade ut flyers delade många av de åsikter vi gissat oss till via skyltar och slagord. Om privatiseringar som lett till dyrare utbildning, om nedskärningar inom kreativa skolämnen och ett i allmänhet allt mer korrupt och odemokratiskt skolsystem.
 
Jag har än så länge så otroligt lite insyn i allt som pågår i det här landet, i den här staden. Men jag försöker förstå. Därför lär det bli fler inlägg som detta. Hoppas ni står ut med det.

kylskåpsrensning

Publicerad 2013-02-04 13:23:00 i Allmänt

 
 
Imorse rensade vi kylskåpet på de sista ätbara resterna (affärerna är ju stängda på söndagar och vi har inte riktigt kommit in i den rutinen än). Men om man varit snäll mot sig själv och handlat goda saker sist, och har en pojkvän som kan göra en festmåltid av typ en morot och lite ströbröd, så löser det sig alltid. I detta fall festade vi loss på den godaste frukosten på länge. Crêpes med queso de cabra, honung och rostade valnötter. Att vi kunde äta frukost i solen på balkongen gjorde inte direkt saken sämre. ¡Buenos dias!

Staten och kapitalet.

Publicerad 2013-02-03 14:52:25 i Allmänt


God dag! Jag har spenderat de tre timmar som gått sedan jag vaknade i och i närheten av sängen (i och för sig rätt lätt med tanke på vår lägenhets storlek). Ätit turkisk yoghurt med honung och valnötter, lyssnat på Tankesmedjan och utnyttjat det faktum att internet verkar ha en bra dag till att nå mitt lystmäte i slösurfning. Lyssnat på Nisses morgontrötta snarkningar och, när han väl vaknat, på fnisset som bara kan framkallas av gulliga kattbilder på instagram. Vi hittade aldrig mina klasskompisar igår. Förvirring kring spanska telefonnummer och avsaknad av wifi hos samtliga parter satte käppar i hjulen för våra planer. Inte för att det spelade så stor roll. Jag och Nisse upptäckte nämligen att vi visst har en liten bar en port bort från oss. Och inte vilken bar som helst, utan en där mojitos kostar 3 euro och bartendern gjorde whiskey sours med lime och apelsinjuice. Sedan spatserade vi vidare och hamnade på en punkbar där vi hängde med DJ:n (hoppas att jag får några internationella läsare snart och att google translate översätter det där sista till "hang the DJ" #poptjej) och önskade låtar hela kvällen. Vid tvåtiden vinglade vi där ifrån, några San Miguel fullare och ett telefonnummer rikare. Efter några avstickare på vägen (bland annat stötte vi ihop med samosasförsäljaren Ali igen!) så landade vi i sängen och sov som stockar. Nu tänkte jag göra något av den här dagen. Jag har ju faktiskt inte sett vattnet än.

Grácia, djurtofflor och skitbilligt rödvin

Publicerad 2013-02-02 20:36:00 i Allmänt

Hej igen. Den här bloggen känns inte som min prio ett för tillfället. Kanske blir det bättre när skolan börjar och jag får tillbaka lite rutiner. I alla fall, här kommer lite bilder på vad vi sysselsatt oss med under det senaste dygnet. 
 
 
Igår kväll blev vi som sagt kvar hemma vår fina lägenhet, drack en halv flaska rödvin (från butiken precis nere på gatan, 1,30 euro kostade det och var faktiskt fövånansvärt gott. Älskar Spanien) och åt kex med queso de cabra och jordgubbar. 
 
 
 
Idag har vi utforskat stadsdelen Grácia. Ett väldigt fint område med massor av hippa klädaffärer och ekologiska matbutiker och annat skoj. Sedan åkte vi till Primark (!!) som ligger några metrostationer utanför centrum och köpte pyjamasbyxor, strumpor och annat livsnödvändigt. 
 
 
 
 
På vägen hem tog vi en öl på en liten bar med kött på väggen. Det går nog knappast att se på det här smygfotot, men tjejen på bilden längst till vänster var oerhört lik Sofia Larsén typ 2004. Får gå dit och ta en bättre bild någon annan dag, för paret som ägde stället var väldigt trevliga och tipsade om bra ölställen i krokarna. Nisse var lyrisk.
 

Nu är vi hemma i lägenheten. Jag provar mina nya tofflor från favoritmärket OYSHO och Nisse lyssnar på punk och dricker resterna av gårdagens rödvin. Lite senare ska vi ut på stan och träffa lite kompisar. Det blir roligt!
 
 

Barcelona dag 1&2

Publicerad 2013-02-01 19:26:23 i Allmänt

Det känns helt galet att det gått mindre än 48 timmar sedan jag satt på Arlanda och skrev det senaste inlägget. Rätt så mycket har hänt, om man säger så. Därför ska jag försöka mig på en liten summering av det senaste dygnet. Ärligt talat vet jag inte riktigt för vem. I synnerhet inte eftersom jag än så länge inte berättat för nästan någon att jag skriver här. Jag behöver nog bli lite varm i blogg-kläderna och lista ut vad det är jag håller på med här. Tills vidare:
 
 
Flyget från Arlanda gick kvart i sju på morgonen, och eftersom både jag och Nisse är flygplatsneurotiker var vi där redan innan incheckningen öppnat. På bilden ser ni också min fina resväska som jag fått låna av morfar. Den lilla pinnen som sticker upp går att använda som ett handtag, det blir som en rullväska! Magiskt, och säkert ultramodernt typ 1993. 
 
 
Efter att ha anlänt till stan och gjort oss hemmastadda på vårt hostel (läs: legat och snarknat på tvären i sängen i två timmar) begav vi oss ut på stan för att göra typiska Bacelona-grejer. Typ äta mackor med spansk korv (Nisse) och ost (jag) och dricka Estrella för en euro. 
 
 
Därefter spatserade vi runt ganska planlöst. Detta var en jättefin marknad där de sålde massor med superfina saker, som gamla böcker, broscher, pipor, bebishuvuden (?).... och nazistemblem. Det sistnämnda la så att säga en viss sordi på stämningen. Vi tackade för oss och gick vidare.
 

När det blev kväll mötte vi några av mina nya klasskompisar och åt middag på baren Bootleg. Där fanns det god mat, billig öl och trevlig sällskap. Vi stannade tills sista tunnelbanan skulle gå och de som bor på andra sidan stan var tvugna att åka hem.
 
 
Trots att vi skulle upp tidigt dagen därpå kände jag och Nisse oss inte riktigt redo att avsluta kvällen. Istället tog vi en sväng förbi baren Sincopa som vi läst om hemma i Sverige, och som råkade ligga precis tvärs över gatan från vårt hostel. Den här bilden är egentligen rätt dålig, men tanken var att visa den gulliga bartendern som jag och Nisse bestämt oss för att vi ska bli kompisar med. Sincopa var i alla fall ett riktigt toppenställe, fint och punkigt och tomt sånär som på oss, en fransk alkis och indisk-dansk-spanske Ali som kom in lite då och då för att sälja hemmagjorda samosas. Vi kommer snart tillbaka.
 
 
Morgonen efter sa vi hejdå till vårt hostel (som jag verkligen kan rekommendera till kompisar som vill åka hit på besök, himla trevligt och prisvärt) och gick för att träffa vår hyresvärd och få nycklar till lägenheten. Vi var ganska nervösa, allt kändes liksom lite för bra för att vara sant. Men vi blev knappast besvikna. Nu bor vi i en pytteliten men supermysig lägenhet högst upp i ett hus i en trång gränd i Barri Gòtic. Bortsett från att vi får träningsvärk varenda gång vi promenerar upp eller ner för de sex trapporna, och att matlagning i ett kök som bara har en spisplatta och ingen ugn kräver viss planering har vi verkligen inget att klaga på. Jag menar, kolla bara på utsikten från vår EGNA TAKTERASS (!):
 
 
I skrivande stund sprider sig en lukt av panerade babybläckfiskar, pimientos de padron och rökt paprika genom lägenheten. Nisse lagar middag, och sedan ska vi dricka cava, äta jordgubbar och ta det väldigt lugnt. Jag vet inte om det är resan, alla nya intryck eller trapporna, men jag är så otroligt trött att jag knappt orkar skriva ett ord till. Vi hörs snart igen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela